Att minnas från säsongen 2024
Besök i 1700-talsbiblioteket
En kylig lördag i början av maj hade föreningens medlemmar möjlighet att deltaga i en visning av 1700-talsbiblioteket under ledning av Erik Hamberg. Erik är, genom sitt arbete vid UU, väl förtrogen med biblioteket och under hans initierade ledning blev det ingen vanlig visning utan en upplevelse av biblioteket, tankarna bakom dess tillkomst och samlingar och av 1700-talet.
Årsmötesdagen den 18 maj
Årsmötet hölls i Orangeriet. Därefter åt mötesdeltagarna gemensam lunch på Wärdshuset.
På eftermiddagen höll Tierps pastorat en mycket uppskattad orgelkonsert till vår förenings ära i Kyrkan, varvid Lukas Arvidsson och två sångare framförde ett program på Cahmanorgeln resp med sång. Vi tackar för konserten.
Juan Paradell Solé avtackas av ordföranden med boken Johan Niclas Cahman och orgeln i Leufsta bruk.
Juan Paradell Solé och Mathias Kjellgren framför Cahmanorgeln i Leufsta Bruks kyrka
Cahmandagarna 31 augusti-1 september
Inte utan stolthet, kan föreningen konstatera att vi lyckats genomföra Cahmandagarna för 44:e gången. Ingen annan arrangör i vår del av landet ligger i närheten av denna långa följd av år med konserter av högsta kvalitet.
Årets konserter var inget undantag.
På lördagen framförde den spanske organisten Juan Paradell Solé, Titulaire Organist Emeritus för Påvens ceremoniella musik, chefsorganist i Sixtinska kapellet och ansvarig för den påvliga Sixtinska kören, Vatikanen, en orgelkonsert. Konserten hade rönt stort intresse i förväg och hade många åhörare. Konserten var lysande, både när det gällde framförandet och musikurvalet, ”en sann europé”, sammanfattade en åhörare. Programmet sträckte sig från 1500-talet fram till våra dagar och med tonsättare som Girolamo Frescobaldi, Pablo Bruna, Benedetto Marcelo, Fray Cristobal de San Gironimo, Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi och Paul Huber.
Utöver sin stora skicklighet som musiker, visade sig Juan Paradell Solé vara en mycket lättsam och humoristisk person, liksom hans italienska fru, som medföljde som assistent.
Efter orgelkonserten hämtades åhörarna av Dansmästaren och fördes till Stora Magasinet, där den mycket uppskattade gruppen Pied en l’Air dansade 1700-talsdanser, bl a till musik ur The Musical Treasures of Leufsta Bruk. Det var tredje året i rad som vi hade förmånen att få njuta av gruppens skicklighet och mycket vackra dräkter.
I år framfördes två föreställningar efter varandra.
På söndagen fick vi hälsa hovsångerskan Elin Rombo välkommen, denna gång tillsammans med violinisten Anders K Nilsson och pianisten Sveinung Bjelland. De framförde ett program med främst kvinnliga tonsättare; Elfrida Andrée, Lili Boulanger, Kaija Saariaho och Agatha Backer Grøndahl. Vi fick njuta av ett solostycke på flygeln innan konserten avslutades med Franz Schuberts Der Hirt auf dem Felsen.
Elin Rombo, Anders K Nilsson och Sveinung Bjelland under konserten i Leufsta Bruks kyrka.
Som extranummer hade Elin Rombo valt den underbara Wackra Sol, ett verk av en anonym tonsättare ur Leufstamusikalierna, ur CD:n The Musical Treasures of Leufsta Bruk, ofta spelad i Sveriges Radios klassiska musikprogram.
Elin Rombo gör ingen besviken. Hennes fantastiska röst, närvaro, noggrannhet, musikval, vänliga personlighet; allt bidrar till att varje framträdande blir minnesvärt. Vår förening har haft glädjen att få samarbeta med henne sedan 2012.
Anders K Nilsson, 1:e Konsertmästare vid Kungl. Operan och den norske professorn och kände pianisten Sveinung Bjelland bidrog genom sitt skickliga ackompanjemang till konsertens höga kvalitet.
GÅVOR
Göran Blomberg har skänkt sin cembalo och ett klavikord till föreningen. Vi är mycket tacksamma över instrumenten. Vi har mer än en gång saknat en cembalo. Instrumenten står nu i kyrkan och pastoratet har också tillgång till dem och står för löpande underhåll.
Till årsmötesdagen den 24 maj hoppas vi på en lika magisk klavikordkonsert i Volièren som den som Göran framförde efter ett årsmöte för många år sedan.
Cembalon kommer att ha en framträdande roll under Cahmandagarna den 30-31 augusti.
Planer för 2025
1700-talsbiblioteket - 17 maj
Erik Hamberg planerar att ha en specialvisning för föreningens medlemmar av biblioteket lördagen den 17 maj. Du som missade årets visning, passa på! Det är ingen vanlig visning, det är en upplevelse, en helhetsupplevelse.
Gratis inträde - endast för medlemmar.
Skytt-verkstan - 17 maj
En annan upplevelse är Skyttverkstan, Gottfrid Skytts snickeriverkstad. När den stängde på 1970-talet, stängde man av maskinerna, låste dörren och lämnade allt som det var. Gottfrid Skytts släkt hade drivit snickeri i flera generationer. Gottfrid började på 1920-talet. Han hade lärt sig snickeri och möbelkonstruktion och hans verkstad levererade möbler till såväl herrgården, privata kunder som Carl Malmsten AB.
Gratis inträde - endast för medlemmar.
Herrgårdsvisning - 17 maj
För medlemmar som ännu inte besökt Herrgården, såväl som för andra medlemmar.
Gratis inträde - endast för medlemmar.
Årsmöte i Orangeriet - 24 maj kl 11.00
Kaffe/thé och smörgås serveras från kl 10.30.
Klavikordkonsert - 24 maj
Föreningen har som gåva mottagit Göran Blombergs klavikord.
Vi vill tacka Göran för gåvan genom att ge en klavikordkonsert på årsmötesdagen.
Eftermiddagskaffe i Smedsstugan - 24 maj
Dagen avrundas med eftermiddagskaffe i Smedsstugan.
CAHMANDAGARNA - 30-31 augusti
Lördagen den 30 augusti kl 15.00
Orgelkonsert med den tyske organisten, professorn Bernhard Marx.
Också detta år, till föreningens 45-årsjubileum, kommer vi att få njuta av musik, framförd av en av Europas allra bästa organister.
Söndagen den 31 augusti
Programmet är ännu ej fastställt.
Föreningen har som gåva mottagit Göran Blombergs cembalo.
Föreningen vill tacka Göran för gåvan genom att ge en konsert med cembalon i centrum.
UTGIVNING
MaryAnn Olarsbos text om vagnarna på Herrgården har redigerats av Erik Hamberg och Lars Ekholm och planeras att tryckas och göras tillgänglig under året.